Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Gros van particuliere verhuurders is geen vastgoedprins
8 op de 10 particulieren die woningen verhuren, heeft slechts 1 woning in de verhuur. Een kleine groep van 4 procent verhuurt meer dan vijf woningen. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over huurwoningen.
Volgens het CBS heeft een minigroep van 250 particuliere verhuurders vijftig of meer woningen in bezit. Tot deze groep behoort onder meer prins Bernhard van Oranje, die volgens een telling van Het Parool uit 2017 in totaal 590 adressen bezit.
2. Erdogan verliest in grote steden en oogt kwetsbaarder dan ooit
De kwakkelende economie lijkt de achilleshiel van de Turkse president Erdogan. Zijn AK-partij verloor bij lokale verkiezingen de meerderheid in Istanbul, Ankara en Izmir. De oorzaak van de nederlaag ligt volgens veel kiezers aan de enorme inflatie, de grote werkloosheid en stijgende voedselprijzen. "De almacht van de AK-partij vertoont kleine scheurtjes, of je kunt eigenlijk wel zeggen een flinke scheur", aldus NOS-correspondent Lucas Waagmeester.
3. Klaas Knot waarschuwt voor harde klappen op de beurs bij no deal-Brexit
President van de Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot waarschuwt dat een no deal-Brexit een groot risico vormt voor de financiële markten. Dat zei hij in een interview met de Duitse zakenkrant Handelsblatt.
Volgens Knot is er bij een Brits vertrek zonder deal de mogelijkheid dat er “een significante prijsaanpassing” plaatsvindt. Ook zou het pond volgens hem onder druk komen te staan. Komende week probeert het Britse Lagerhuis verder het voortouw te nemen in het bepalen van de vervolgstappen nu de door premier May onderhandelde deal vrijdag voor de derde keer werd afgewezen door het parlement.
Maandag staat er een nieuwe reeks zogenoemde ‘indicative votes’ op het programma van het parlement. Een van de kansrijkste voorstellen lijkt een zachte Brexit volgens Noors model. Enkele Conservatieve parlementsleden zouden volgens The Sun al praten met leden van de Noord-Ierse DUP-partij over steun voor een dergelijk scenario.
4. The Ocean Cleanup begint binnen een paar maanden weer met plastic opruimen
Begin dit jaar brak het uiteinde van een veegarm van de plasticvanger van het Nederlandse project The Ocean Cleanup af, maar als alles goed gaat, is het apparaat binnen een paar maanden weer in bedrijf. Dat staat op de website van het project.
Na onderzoek bleek dat materiaalmoeheid zorgde voor breuken bij de lasnaden waardoor het uiteinde kon afbreken. Een ontwerpfout, is de conclusie. Die wordt de komende weken hersteld, waarna de plasticvanger opnieuw kan worden gelanceerd. In deze video zie je hoe de veegarm zou moeten werken:
5. Uitvaartverzekeraar Yarden oogt financieel wankel
De op twee na grootste uitvaartverzekeraar van Nederland heeft het financieel zwaar, zo meldt het FD. Yarden moet op last van toezichthouder DNB zijn financiële buffers versterken, maar dat gaat moeizaam. Een verkoop van de verzekeringstak is tot nog toe niet gelukt. Verzekeraar ASR en investeringsmaatschappij TPG durven een overname niet aan.
Directeur Ron Bavelaar van Yarden erkent tegenover het FD dat de solvabiliteit onder druk staat, maar zegt dat er geen liquiditeitsprobleem is.
6. Hebben de Saudi's de telefoon van Jeff Bezos gehackt?
De door Jeff Bezos ingehuurde privédetective vermoedt dat Saudi-Arabië de telefoon van de Amazon-topman heeft gehackt. De rijkste man op aarde en tevens eigenaar van The Washington Post zou doelwit zijn geworden vanwege de berichtgeving van de krant over de moord op Jamal Khashoggi, die columnist was voor de Post.
Pikante sms'jes van Bezos aan zijn minnares zouden zijn doorgespeeld aan het roddelblad National Enquirer. Bewijs hiervoor onthult de privédetective niet. Hij heeft de zaak overgedragen aan de autoriteiten.
7. Klanten tuincentra te porren voor planten in plaats tegels
De zorgen over klimaatverandering sijpelen door naar de inrichting van de tuin. Tuincentra verkochten afgelopen jaar minder tegels en meer struiken, bomen en planten. Goed nieuws, want groen zorgt dat het regenwater beter naar de bodem wordt afgevoerd terwijl het verkoeling brengt bij hitte. "Klimaatverandering houdt de gemoederen enorm bezig", zei een woordvoerder van de tuinbranche tegen de NOS.
Tijdens de campagne 'Tegel eruit, plant erin' bij een van de ketens, werden 500.000 tegels ingeleverd. Vijf jaar geleden kwamen klanten met 30 tegels aanzetten.
8. Steve Bannon omarmt Baudet, al kent hij hem niet
Thierry Baudet heeft er een fan bij. Steve Bannon (65), de voormalig 'chief strategist' van Donald Trump, noemt de leider van Forum voor Democratie "een populistischer versie van Geert". En dat is bedoeld als compliment, schreef het FD aan wie Bannon een interview gaf.
Volgens Bannon is Geert Wilders, die hij goed kent, een cultfiguur in de Verenigde Staten. "Hij is eigenlijk niet zo nationalistisch en populistisch. Hij heeft het eigenlijk alleen nog maar over de islam en de jihad (...). Bij Baudet zie je echt een populistisch-nationalistisch alternatief.
Niet dat het boegbeeld van de ultranationalistische website Breitbart Baudet goed kent. Een ontmoeting een halfjaar geleden ging niet door.
Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van afgelopen weekend:
- Zoveel duurder zijn 56 dagelijkse boodschappen na de btw-verhoging
- Voor de hoogte van je WW-uitkering kijkt het UWV naar je sv-loon, maar wat is dat eigenlijk?
- Dit zijn 13 tekenen dat je slimmer bent dan je denkt